Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


emó

2010.12.24

                               az emó kialakulása 

Ez emo zene egy újfajta alternatív vonal, a '90-es évek közepén keletkezett vegyes műfajú zenei irányzat. A hardcore punk és a pop ötvözete. Sokak értetlenül néznek, amikor meghallják a pop-os dallamokban megszólaló hörgést, üvöltözést. Az igényesebb bandák néha áthúznak kicsit progresszívebb irányba, változatos gitárszólókkal, dobparádéval tarkítva zenéjüket. A dalszövegek általában személyesek, a lelki világgal, a szerelemmel, barátsággal kapcsolatosak, érzelemgazdagok (innen a név: emotional=érzelmes). A dühösségtől a szomorúságon át a boldogságig terjednek az érzelmek.
Manapság az emo zene távolabb került a punk hangzásvilágától és egyre több együttes tér át az elektronikus hangzásra. Az emo zene egyre népszerűbb a tinédzserek között. Mivel sok olyan zenekar van, akiknek az emo-s léte erősen vitatott, ezért szándékosan nem sorolunk fel az oldalon egyet sem. Erre nyugodtan használjátok a fórumot! Az itt található képek is csak illusztrációként szerepelnek!

                                                                       Az emó stílus

 

Nos, mi is az emo? Az emo egy fogalom, melyet mindenki más megvilágításban értelmez. Általánosan úgy lehetne megfogalmazni, hogy ez egy stílus, melyhez erősen kötődnek különböző stílusjegyek, mint például az öltözködés, a hajviselet, a zenei ízlés, stb... (ezekről a megfelelő menüpontban olvashatsz).

 

Az Emo szó az emotional rövidítése ami, érzelmet jelent. Az emo képviselőinek lelki világa általában nagyon érzékeny. Emiatt ezek az emberek nem teljesen a megszokott módon tekintenek a világra. Máshogy gondolkodnak az élet és halál fogalmakról is. Az igazi emosok sokat gondolkoznak az élet dolgain, gyakran filóznak olyan dolgokról, amik az emberi érzelmekkel, a léttel kapcsolatosak. Szokatlan öltözködésük és hajviseletük felhívja a figyelmet arra, hogy vannak ilyen fajta lázadók is. Az emberek nemtörődömsége ellen lázadnak tulajdonképpen, egyfajta segélykiáltás, hogy velük is kell foglalkozni. Az elme szabadságát és a boldogságot részesítik előnyben.

 

Rengetegen gondolják úgy, hogy ha valaki emo-zenét hallgat, az depressziós, gyenge idegzetű ember. Szerencsére ez nem így van, ám lehet, hogy ezek a fiatalok érzékenyebbek, többet sírnak, kicsit zárkózottabbak, emiatt sokan elítélik őket. Rengetegen gondolják úgy, hogy ha valaki emo stílusú, akkor biztos otthon vagdossa magát, élvezi ha folyhat belőle a vér, begyógyszerezi magát, és a tizedik emeletről leugorva végzi. Nos, azok, akik ezt valóban megteszik, azok hülyék, illetve ha ez tényleg így lenne, akkor nem is lenne a stílusnak képviselője, mert mindenki kipurcanna.

 

Az emo, mint zenei irányzat 1985-ben jött létre, amikor néhány rock és punk zenekar, áttért az érzelmesebb a szövegű és hangulatú zenei stílusra. Az internet elterjedésével ez a stílus is egyre jobban kezdet terjedni, de a legnagyobb előre lépést az jelentette amikor is a Teean People Magazin 1998 legmenőbb zenei irányzatának nevezte ezt a stílust. Az öltözködési stílust is ezek a zenészek határozták meg. Így alakult ki a fekete és rózsaszín ruházat, a fekete szemekbe lógó haj, a festett körmök és kihúzott szem. Ezt a stílust vették át később a lányok is.

 

Az emo 13-17 éves korig terjed "vírusként" a tinik közt. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehet 12 éves képviselője a stílusnak, bár 40 év körüli emo-sok tényleg nem nagyon mászkálnak az utcán. Ezen kívül felfedezhető egy nagyon érdekes közös pont az emo-sokban: szinte mindegyik magányos harcosnak tartja magát a kevés "igazi" emo-s között, mert meggyőződésük, hogy a többség csak divatból csinálja, ennél szánalmasabb dolog pedig nem létezik kerek e világon.

                                                        

 

                      A haj viseletük

 

 

A hajviselet az emo stílus egyik legmeghatározóbb stílusjegye. Ez az újonnan kialakult hajviselet extrém, teljesen egyedülálló hajkölteményeket foglal magába, sok esetben semmilyen szabályt nem követve. A frizura általában asszimetrikus, mintha az illető álmában vágná tükör nélkül a haját. Az emo haj általában sötét színű, feket vagy sötétbarna, de nem számít kivételnek más hajszín sem. Gyakran előfordulnak a frizurában világosabb tincsek, melyek általában a rózsaszín, vörös és a kék árnyalatait jelenítik meg. Egyes emo frizurákban felborotvált részek is megjelennek. Az emo stílusú frizura elkészítéséhez tulajdonképen nincs szükség semmilyen útmutatásra, a lényeg, hogy mindenki úgy csinálja ahogy neki tetszik. A végeredmény legyen extrém, kihívó, és minél szokatlanabb. A hatás fokozása érdekében hajlakk, vax vagy zselé használata is megengedett. Az emo-s lányok haja rövidebb, mint az átlagos női hajhossz. A az emo-s fiúk is gyakran ugyanolyan hajat viselnek, mint a lányok, ami ebben a stílusban nem szokatlan. Az emo frizurát te is, a legjobb barátod vagy még a kisöcséd is megcsinálhatja. A stílus nem igényel szakembert. Az emo haj elkészítéséhez néhány tippet adunk a "csináld magad" menüpontban.

  

 

 

                          ruházatuk

Az emo trend sokkal több, mint egy átlagos stílus. Az emo-s emberek kívülállóknak tűnnek, ez főleg a stílusérzékenységük eredménye. Általába feszülős ruhákat hordanak, színük legtöbbször fekete, és vadabb színes cuccok. Mintázatuk általában csíkos, pöttyös, kockás, halálfejes és nem ritkák a zenekaros pólók és pulóverek se. Szinte kötelező a répaszárú nadrág és a tornacipő. A cipő márkája általában Converse, de gyakori a Vans, a DC és az Etnies is. Sokan saját maguknak készítenek ruhát vagy a már meglévőt alakítják át saját ízlésükre. Lányoknál előfordul a rikító színű vagy mintás miniszoknya, illetve az ugyanilyen színű/mintájú harisnya.


                                kiegészítők

 

Az emo stílushoz, illetve egy emo-s fiú vagy lány megjelenéséhez nagyban hozzátartoznak a kiegészítők is. Ebbe a kategóriába tartozik a smink, a testékszerek, a táskák, kitűzők, kendők, karkötők, övek, sál, napszemüveg...

Szem: a szemhéjat és az alsó szempilla alatti részt feketére színezni vagy kihúzni, ezt lehet variálni, vagy akár színesre is kifesteni, mert egy sminkhez illő felső feldobja a megjelenést!

Testékszerek: manapság már szinte bárhol lehet az ember testén, de jellemző a piercing a felső ajkak fölött vagy az ajkakban karika.

Köröm: nem ritka a feketére vagy sötét színűre lakkozott köröm, fiúknál se.

Kitőzők: pólóra, nadrágra, pulcsira, és táskára is minden mennyiségben.

Nyakláncok: nyakörvek, nagy golyós és színes nyakláncok, egyszerre akár több is.

Kendők: lányok esetében főleg hajba, illetve nyakra, de csuklóra is, fiúnál pedig az utolsó két eset jellemző. Lányoknál hajpántok, és masnik is előfordulhatnak.

Táskák: legtöbbször váltáska, amit lehet keresztbe vetve, és egy vállon is hordani. Ha nincs válltáska, akkor szinte kötelező az övtáska viselése.

Öv: szegecses, fehér, fekete, kockás vagy halálfejes.